Jean Monnet-aktivitetene innenfor Erasmus+ skal bidra til å fremme kunnskap om og forståelse av EU, europeisk integrasjon og hvordan EU-institusjonene fungerer.
Nærmere detaljer om krav til søkere og sammensetning av nettverk finnes i Erasmus+ Programme guide.
Tiltaket har i Erasmus+ programperioden 2014-2020 hatt som mål å fremme verdensledende fagmiljøer for utdanning og forskning innenfor Europastudier, samt å bidra til dialog mellom akademia og beslutningstakere, særlig med tanke på å forbedre forvaltningen av europeisk politikk. Dette vil fortsatt være et viktig mål for tiltaket, men i 2021 åpnes det også opp for deltakelse fra skolesektoren og fag- og yrkesopplæring. Målet er å bidra til å fremme kunnskap om og forståelse av EU, europeisk integrasjon og hvordan EU-institusjonene fungerer.
I den nye Erasmus+ programperioden vil høyere utdanningsinstitusjoner fortsatt kunne søke om Jean Monnet Modul, Chair eller Centre of Excellence. Alle aktivitetene er knyttet til å fremme kunnskap om EU, europeisk integrasjon og hvordan dets institusjoner fungerer. Nytt fra 2022 er at høyere utdanningsinstitusjoner også kan søke om Jean Monnet Networks in Higher Education. Disse nettverkene skal samle, dele, diskutere og formidle relevant forsknings- og utdanningsmateriale om EU. Se mer informasjon under «hva kan du søke støtte til».
I den nye programperioden kan også skoler og yrkesfaglige utdanningsinstitusjoner i programland kunne delta i tiltaket. Dette er med mål om å støtte lærere i å undervise om EU-relaterte spørsmål. Tre nye aktiviteter vil være rettet mot denne sektoren:
Innenfor Jean Monnet-tiltaket er det mulighet for å få støtte til en rekke aktiviteter:
Detaljer om tiltakene finner du i Erasmus+ Programme guide.
Erasmus+ Jean Monnet er et sentralisert tiltak i Erasmus+, det vil si at tiltaket forvaltes av Europakommisjonen.
Søknad sendes til European Education and Culture Executive Agency (EACEA) i Brussel.
Mer informasjon, lenke til søknadsskjema og søknadsveiledning for skjema og obligatoriske vedlegg finner du på EACEA sine nettsider.
Institusjoner, organisasjoner og bedrifter som ønsker å utvikle prosjekter innenfor de sentraliserte tiltakene i Erasmus+, kan søke om prosjektetableringsstøtte (PES). I tillegg tilbys det veiledning. Les mer om prosjektetableringsstøtte.