Digitalisering i Erasmus+
Digitalisering er en av de overordnede prioriteringene som skal prege aktivitetene i Erasmus+ 2021-2027.
Sist oppdatert : 16. november 2023Arbeid med digitalisering i Erasmus+ skal fremme innovasjon og utvikling av nye metoder og verktøy til bruk i utdanning og opplæring – gjennom hele utdanningsløpet. Digitalisering er også et virkemiddel for å lette tilgangen til utdanning og bidra til det grønne skiftet.
Virtuell utveksling og blandet mobilitet
Digitalisering gir mange muligheter for internasjonalt samarbeid. Kommunikasjon via nettet kan supplere eller erstatte fysisk mobilitet og utenlandsopphold gjennom for eksempel virtuell utveksling og blandet mobilitet.
Nye måter å undervise og lære på
Digitale kommunikasjons- og samarbeidsformer brukes i økende grad i samarbeid mellom prosjektpartnere. Det virtuelle samarbeidet er viktig for utvikling av nye måter å undervise og lære på, og gir mulighet til å nå større målgrupper både i og utenfor Erasmus+-landene.
Handlingsplan for digital kompetanse og utdanning
Europakommisjonen har utarbeidet en handlingsplan for digital kompetanse og utdanning som gjelder for 2021 til 2027. Les mer om handlingsplanen her: Digital Education Action Plan 2021 - 2017
Erasmus+ tilbyr flere muligheter knyttet til digitalisering:
- Blandet mobilitet - kombinerer fysisk mobilitet med virtuell mobilitet, og er mulig i alle sektorer.
- Blandede intensivprogram (BIP) for høyere utdanning - kombinerer fysisk mobilitet med en virtuell komponent, og gjør det mulig for høyere utdanningsinstitusjoner å gå sammen for å utvikle felles læreplaner og aktiviteter for blandet mobilitet rettet mot studenter og ansatte.
- Samarbeidspartnerskap og småskalapartnerskap - prosjekter kan adressere prioriteringer knyttet til digitalisering. Alle prosjekt under disse tiltakene oppfordres videre til å benytte digitale verktøy og metoder for å komplimentere fysiske aktiviteter og forbedre samarbeid mellom prosjektpartnerne.
- Fremtidsrettede samarbeidsprosjekt - prosjekter kan adressere prioriteringer knyttet til digitalisering.
La deg inspirere av hvordan andre har jobbet med digitalisering:
Dirigenter må ofte opptre som allsidige pedagoger som er i stand til å initiere musikkskaping og samspill samtidig som de bidrar til å utvikle selvtillit og motivasjon innad hver enkelt musiker.
Med støtte fra Erasmus+ har prosjektet ConductIT gjort dirigentstudier mer tilgjengelige.
Øvingsappen DIGISIM (Development and implementation of a digital Skills Simulation App for European Nursing Education) er utviklet med midler fra Erasmus+, og gjør det enklere for sykepleiestudenter å få mengdetrening gjennom å bruke appen for å øve på viktige prosedyrer på egenhånd.
Med støtte fra Erasmus+ har elevene ved Aust-Lofoten videregående skole fått en smakebit på fremtidens arbeidsliv og økt sin kompetanse innen teknologifaget gjennom å jobbe med å utvikle roboter som skal kunne plukke plast og søppel på strender.
Erasmus+ har gitt barnehagepersonalet i Solheimslien barnehage mulighet til å øke sin digitale kompetanse.
Nå bruker de roboter og animasjonsfilmer for å gjøre det enklere for alle barna i Solheimslien barnehage å bli inkludert i lek og andre aktiviteter – uavhengig av språk.
Det fantes ikke pensum eller undervisningsopplegg på Mikhail Fominykh sitt fagfelt. Med støtte fra Erasmus+ utviklet NTNU-forskeren kurs og skrev læreboka som manglet.
Aktuelle verktøy og plattformer knyttet til digitalisering:
Digital Education Hub skal styrke samarbeid og legge til rette for erfaringsutveksling mellom de som jobber med digitalisering av utdanning i Erasmus+-landene.
European School Education Platform (tidligere eTwinning) er et gratis tilbud til lærere, elever og barnehagebarn i barnehage og grunnopplæringen.
Plattformen legger til rette for pedagogisk samarbeid mellom skoler og barnehager i ulike land for å utvikle bruk av IKT i læring.
SELFIE er et gratis verktøy som kan hjelpe skoler med å vurdere hvor godt de er rustet for den digitale tidsalderen.
Electronic Platform for Adult Learning in Europe (EPALE) er en åpen og flerspråklig plattform for voksenpedagoger og alle som er interessert i voksenopplæring.
I EPALE kan du opprette personlige faglige kontakter, spre informasjon og god praksis fra ditt eget arbeid, og se etter prosjektpartnere.
Digital Skills and Jobs Platform er en plattform med ressurser og mulighet for å komme i kontakt med andre som er interessert i og har ekspertise på temaet digitale ferdigheter og arbeid.
HEInnovate er et gratis selvevalueringsverktøy for høyere utdanningsinstitusjoner.
Verktøyet skal hjelpe høyere utdanningsinstitusjoner med å vurdere om de er forberedt for fremtidens utfordringer, og inneholder også mange case-studier, samt opplærings- og støttemateriale.
European Student Card Initiative (ESCI) er samlebetegnelsen for digitaliseringen av de administrative prosessene knyttet til mobilitet i høyere utdanning og det digitale studentkortet European Student Card.
Formålet er å forenkle studentens og institusjonenes søknads- og godkjenningsprosesser knyttet til studentmobilitet.