Styrker maritim kompetanse og konkurransekraft gjennom Erasmus+
Sist oppdatert: 16. januar 2025Sammen med 18 partnere fra 8 europeiske land skal norske MAFOSS bidra til å opprettholde og utvikle Europas konkurransekraft innen maritim industri.
– Det er svært nyttig for oss å være med i dette Erasmus+-prosjektet, sier daglig leder i Maritim foreining for søre Sunnmøre (MAFOSS), Jan Thormodsæter.
Prosjektet kalt LeaderSHIP (Learning European Alliance for Digital, Environmental and Resilient Shipbuilding), har fått fire millioner euro fra Erasmus+ for å bidra til å dekke fremtidens grønne og digitale kompetansebehov i Europa innen maritim industri.
Sammen med universiteter, bransjeorganisasjoner, utdanningsinstitusjoner og næringsaktører skal MAFOSS blant annet utvikle felles modeller og systematikk for etter- og videreutdanning.
Se video om prosjektet (du kan velge mellom norsk og engelsk teksting):
– Grønn og digital kompetanse en nøkkel
Daglig leder i MAFOSS, Jan Thormodsæter, mener det er svært nyttig for industrien på Søre Sunnmøre å være med på å forme og utvikle opplæringstilbudet for fremtidens maritime yrker, og bidra til å fortelle en ny historie om de «gamle» fagene.
– Vi må gi de unge opplæring som gjør dem i stand til å møte fremtidens kompetansebehov i den maritime industrien – og da er grønn og digital kompetanse en nøkkel. Ungdom er opptatt av bærekraft, og å få mer bærekraft inn i opplæringen gjør det mer interessant for unge å søke seg inn på maritime fag, sier han.
Les mer om prosjektet i Erasmus+ Project Results Platform.
Draghi-rapporten: Stort kompetansegap må tettes
Den profilerte økonomen Mario Draghi leverte høsten 2024 en høynivå-rapport som peker på at gapet mellom tilbud og etterspørsel når det gjelder kompetanse som arbeidsmarkedet i Europa trenger, er for stort.
Dette kompetansegapet må tettes for å sikre og styrke Europas konkurransedyktighet i en verden som er mer usikker. Europa må holde sammen og jobbe sammen for å ta opp konkurransen med for eksempel USA og Kina som kraftsentre for innovasjon og utvikling.
Erasmus+ er et verktøy for å møte utfordringene
Thormodsæter kjenner seg igjen i situasjonen Draghi beskriver, og peker på at Erasmus+ er et verktøy som kan brukes for å møte nettopp disse utfordringene.
– Prosjektet gir oss en unik mulighet til å se hva våre konkurrenter i andre europeiske land holder på med, samtidig som vi i fellesskap kan demme opp for asiatisk konkurranse innen maritim industri, sier han.
Prosjektet er finansiert gjennom tiltaket Innovasjonsallianser, Lot 2: Alliances for Sectoral Cooperation on Skills.