– En gavepakke til norsk skole
Sist oppdatert: 4. juni 2024Hvordan gjøre elevene rustet for livet og samtidig sikre seg de beste lærerne? Ved Ingieråsen ungdomsskole har de funnet svaret.
Elevene ved Ingieråsen ungdomsskole er ikke i tvil når de anbefaler andre skoler om å delta i Erasmus+-prosjekter: – Det er en uke ingen av oss kommer til å glemme.
Foto: HK-dir
Dere bare MÅ bli med i Erasmus+!
Elevene ved Ingieråsen ungdomsskoleI en konferansesal i Oslo står åtte elever fra 10. klasse ved Ingieråsen ungdomsskole. Selvsikre og engasjerte presenterer de erfaringer og opplevelser fra sine ukelange opphold på Sicilia og i Hellas gjennom skolens Erasmus+-prosjekter.
På tilhørerbenken sitter kommunalsjefer og ledere i fem norske kommuner og fylkeskommuner.
– Vi fikk økt språklig selvtillit og lærte nye fremmedord. Vi lærte oss å snakke med folk vi ikke kjenner og måtte selv ta ansvar og finne løsninger i ulike situasjoner. Vi lærte oss å ta ansvar.
Kun en ferieuke?
Men elevene har også merket andre effekter av oppholdet.
– Dere tenker kanskje: én uke, har det noe å si, da? Er det ikke kun som en ferieuke? Men nei. Det skjer noe på en slik tur. Man vokser veldig på det. Man må tilpasse seg andre innad i en gruppe, noe som gjør at man får et nytt syn på medelever, man får større respekt og toleranse for andre.
– Det er en uke ingen av oss kommer til å glemme.
Redskap for skoleutvikling
Ingieråsen ungdomsskole har internasjonalisering som et av sine satsingsområder, og har deltatt i en rekke internasjonale prosjekter gjennom Erasmus+ og forgjengeren Comenius.
Faglærer og rådgiver Cecilie Indrebø er minst like entusiastisk som elevene.
Erasmus+ er en gavepakke til norsk skole.
Cecilie Indrebø– Erasmus+ er en gavepakke til norsk skole. Det går rett inn i fagplanene, rett inn i det vi skal drive med. Så får man penger for det i tillegg.
Indrebø er en av ti lærere som i tillegg til rektor og inspektør er engasjert i det internasjonale arbeidet ved skolen.
– Vi bruker Erasmus+-prosjekter som et redskap for utvikling av skolen. Arbeidet er en integrert del av skolens planer. Vi ser også at mange søker seg til skolen nettopp fordi de ønsker å jobbe med internasjonale prosjekter. Det er vi veldig fornøyde med, alle ønsker jo å tiltrekke seg de beste lærerne, sier rektor Erling Berrum.
Ønsker du å finne ut hvordan din skole kan jobbe strategisk med internasjonalt utdanningssamarbeid? Ta kontakt med oss i HK-dir.
Karrierevei for lærere
Indrebø er enig.
– Det snakkes mye om karriereveier for lærere, og internasjonale prosjekter kan være nettopp en slik vei. I tillegg til en spennende personlig utvikling, bidrar man også til skoleutvikling. Og ikke minst får man en helt annen relasjon til elevene når man har vært på tur sammen.
– Og ikke la dere skremme av søknadene, det er mye enklere enn det ser ut som!