Programmet skal legge til rette for at fag- og yrkesopplæringa er oppdatert og konkurransedyktig i forhold til utviklingen i arbeids- og næringslivet. Fokus er på oppdatering av yrkesfag, innovasjon og utvikling av framtidsrettet kompetanse.
Alle typer organisasjoner kan søke så lenge de er involvert med utdanning og opplæring innenfor yrkes- og fagopplæringen.
Det er mulig å søke på tre ulike tiltak innenfor Sektorallianser - kalt 'lots'
Lot 1-prosjekter skal fremje betre samsvar mellom utdanning og behova ute i nærings- og arbeidslivet. Gjennom prosjekta skal ein gjennom samarbeid utvikle nytt innhald innanfor yrkes- og fagopplæringa, og også utvikle undervisningsmetodar – spesielt med vekt på praksisbasert opplæring slik som til dømes lærlinge-ordningar.
Døme på tiltak i Lot 1-prosjekt kan vere:
Leveranse:
Lot 1-prosjekt må ha minst åtte partnere fra minst fire programland. Minst tre partnere må være utdanningsinstitusjoner og tre fra industri/næring/bransjeor
Dette er store prosjekt som byggjer på tankesettet i Lot 1, og som er meir overbyggande tilnærming for sektorane som er valgt. I prosjekta skal ein utforme klare strategier og tiltak for å bøte på ferdighets- og kompetansemanglar. Ulike sektorar vert valt vart år og i 2020 er det fokus på seks ulike sektorar:
Lot 2-prosjekter må ha minst 12 partnere som dekjer minimum åtte programland. Fem av desse 12 må vere verksemder og/eller næringsaktørear, og minst fem må vere frå undervisningssektoren.
Det er mulig å søke opp til 4.000.000 euro (4 år) og det vil bli valt maks ett prosjekt frå kvar av dei seks sektorane. Totalbudsjettet er på 24 millioner euro.
Sektorallianser er et sentralisert tiltak i Erasmus+. Det vil si at tiltaket forvaltes av Europakommisjonen.
Søknad sendes til Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) i Brussel.
Søknadsskjema blir gjort tilgjengelig fortløpende.
Mer informasjon, lenke til søknadsskjema og søknadsveiledning for skjema og obligatoriske vedlegg finner du på EACEA sine nettsider.
Rapportering gjøres til Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) i Brussel. Les mer om rapportering på EACEA sine nettsider.
Institusjoner, organisasjoner og bedrifter som ønsker å utvikle prosjekter innenfor de sentraliserte tiltakene i Erasmus+, kan søke Diku om prosjektetableringsstøtte (PES). I tillegg bistår Diku med veiledning. Les mer om prosjektetableringsstøtte.
Erasmus+ er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett. Programmet støtter mobilitets- og samarbeidsprosjekter i hele utdanningsløpet: barnehage, grunnskole, videregående opplæring, høyere yrkesfaglig utdanning, høyere utdanning, og voksenopplæring.
Noen av de mest sentrale satsingsområdene er kvalitet i undervisning og opplæring, innovasjon og koblingen mellom utdanning og arbeidsliv. Med et budsjett på 14,7 milliarder euro for perioden 2014-2020 er Erasmus+ verdens største utdanningsprogram.
Norge deltar som programland i Erasmus+ på lik linje med EUs medlemsland, og Diku er nasjonalt kontor for utdannings- og sportsfeltet. I 2016 lanserte Kunnskapsdepartementet en strategi for norsk deltakelse i utdanningsdelen av Erasmus+ for 2014-2020. Les Dikus nasjonale handlingsplan for hvordan vi skal nå disse målene.
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet er nasjonalt kontor for ungdomsdelen i programmet (Aktiv Ungdom).