Inkludering i Erasmus+
Inkludering er en av de overordnede prioriteringene som skal prege alle aktivitetene i Erasmus+ 2021-2027.
Sist oppdatert : 16. november 2023Inkludering i Erasmus+ betyr at flere deltakere skal få flere muligheter. Programmet skal nå bredere ut og inkludere flere mennesker i ulike livsfaser, med ulik alder og ulike behov.
Man skal tilgjengeliggjøre utdanning ved å:
- fjerne strukturelle barrierer for grupper i fjerntliggende geografiske områder
- integrere personer med forskjellige bakgrunn
- utforme innovative prosjekt som gir muligheter for livslang læring der man bor og i samarbeid med andre land
Veiledning fra Europakommisjonen
Europakommisjonen har utarbeidet en veiledning som beskriver hvordan man skal jobbe med inkludering og mangfold i Erasmus+.
Muligheter i Erasmus+
Mulighetene for inkludering i Erasmus+ er bredt og mangfoldig:
Læringsmobilitet for elever, studenter, lærere og andre
Erasmus+ tilbyr tilleggsstøtte for elever, studenter og andre som hører til grupper med færre muligheter. Ta kontakt med din utdanningsinstitusjon for mer detaljert informasjon.
I tillegg til fysisk mobilitet, kan virtuell utveksling og blandet mobilitet tilby interessante alternativer. Digitaliserte lærings- og undervisningsformater åpner for muligheter til å inkludere mennesker som av ulike grunner ikke kan reise ut og delta i internasjonalt samarbeid.
Nettbasert samarbeid kan supplere eller delvis erstatte fysisk mobilitet og bli til en viktig kilde til interkulturell forståelse.
Partnerskap for innovasjon og erfaringsutveksling
Erasmus+-prosjekt kan brukes til å utvikle mer inkluderende læringsformat, undervisningsopplegg, metodikk eller verktøy.
Partnerskap inneholder flere virkemidler som kan åpne for muligheter til å adressere spesielle utfordringer eller tematikk, knyttet til for eksempel flyktninger, arbeidsinkludering, livslang læring, m.m. Det er viktig at mennesker med færre muligheter inkluderes i slike prosjekt.
Alle typer samarbeidspartnerskap – fra små til store prosjekt - fremmer inkludering i Erasmus+-prosjekt og har som mål å øke inkludering, integrering og aktiv deltakelse i det øvrige samfunnet.
Prosjekt for politikkutvikling
Noen prosjekter har som mål å bidra til politikkutvikling og systemrettede endringer, og her står inkluderingstematikken sentralt.
La deg inspirere av hvordan andre har jobbet med inkludering
Med støtte fra Erasmus+ har dette prosjektet vist hvordan prinsipper innen universell utforming (UU) og det pedagogiske konseptet universal design of learning (UDL) kan gi et inkluderende læringsmiljø og bedre læring – ikke bare for deler av en gruppe, men for alle studenter.
Med støtte fra Erasmus+ har prosjektet samlet ogutviklet materialer som skal gjøre opplæring innen historie og samfunnsfag mer tilgjengelig og inkluderende. Prosjektet har utgitt anbefalinger om hvordan man på nasjonalt nivå kan tilpasse undervisningen til et mangfold av studenter.
I dette Erasmus+-prosjektethar studenter spilten aktiv rolle som del av forskningsmiljøet.Noen av studentene er også fra marginaliserte grupper. De bidro med egne erfaringer i prosjektet, samtidig som de utviklet sin egen kompetanse, blant annet ved å delta som medforfattere i akademiske publikasjoner.
Med støtte fra Erasmus+ har dette prosjektet utviklet en ny praksismodell for idretts- og fysioterapistudenter som jobber med marginaliserte grupper. Prosjektet har praksisplasser i institusjoner som for eksempel fengsel og rehabiliteringssentre for narkomane. Slik får studenter erfaring med å jobbe med sosialt marginaliserte grupper, noe som på sikt vil gi sårbare grupper et bedre helsetilbud.
Dette Erasmus+-støttede prosjektet skal gjøre helsepersonell bedre rustet til å møte flyktningers behov innen helse. Gjennom kurs, nettressurser og nettverksarbeid skal prosjektet bidra til at flyktningers helseutfordringer inkluderes på pensum i fag knyttet til helse og rehabilitering.
Dette prosjektet startet opp i 2016 med støtte fra Erasmus+, på samme tid som europeiske universiteter tok imot et stort antall studenter og akademikere på flukt. Gjennom et stort europeisk nettverk kunne prosjektet samordne og styrke institusjonenes respons på det store omfanget av flyktninger til europeiske universiteter. Prosjektet la vekt på viktigheten av langsiktig samarbeid med flyktninger og utsatte akademikere.