Bærekraft i Erasmus+
Kampen mot klima- og miljøendringer er en av de overordnede prioriteringene som skal prege aktivitetene i Erasmus+ 2021-2027.
Sist oppdatert : 4. juli 2025Erasmus+ er et sentralt verktøy i EU for å bygge kunnskap, ferdigheter, holdninger og handlingskompetanse knyttet til klimaendringer, tap av biologisk mangfold og bærekraftig utvikling.
Bærekraftig utvikling
Internasjonalt samarbeid er essensielt for å adressere globale utfordringer, hvor Erasmus+-prosjekt kan bidra til verdifull kunnskap utover ens egne lokale kontekst.
Alle prosjekt i Erasmus+ oppfordres til å velge lavutslippsreiser og ta miljøansvarlige valg i all prosjektvirksomhet, inkludert spredning og utvikling av informasjon og kunnskap om klima- og miljøspørsmål.
Målet er at deltakerne i programmet skal bli endringsaktører i å fremme bærekraftig utvikling.
Muligheter til å adressere klima- og miljøendringer i Erasmus+
Klimaendringer og tap av biologisk mangfold oppfordres til å være en del av all prosjektaktivitet - selv i prosjekter der grønne verdier ikke er et hovedtema. Prosjekter som har dette som hovedtematikk og/eller som evner å vise til et «grønt» prosjektdesign som har tatt høyde for klima, miljø og bærekraft skal ses på som særlig relevante og prioriteres i evalueringsprosessen.
Det finnes flere muligheter for å inkludere tematikken på tvers av tiltak og sektorer:
Grønn reise
Erasmus+ tilbyr tilleggsstøtte for elever, studenter, ansatte og øvrige prosjektdeltakere velger grønne reiser. Grønne reiser tar ofte lenger tid og prosjektene kan derfor søke om ekstra støtte til slike reiser. Reising blir regnet som «grønn» når hoveddelen av reisens distanse blir gjennomført med transportmiddel som slipper ut lave mengder med klimagasser og annen forurensning, for eksempel tog, buss og samkjøring. Norges beliggenhet gjør det utfordrende å reise grønt til resten av Europa. Det finnes likevel alternativer, og det lønner seg å finne ut av utslippene for ulike reisemåter.
Bærekraftige prosjektdesign
- Velg mer miljøvennlige reisemåter.
- Ta miljøvennlige valg under utenlandsopphold og ved arrangementer, for eksempel når det gjelder lokal transport, forbruk, servering og valg av opphold.
- Bruk digitale virkemidler og møteplasser når det er mulig.
- Velg grønne verdier som tema for prosjektet ditt.
- Diskuter miljøansvar i ulike sammenhenger og hvilken miljøkostnad prosjektet vil ha.
- Husk å dele dine erfaringer og beste praksis!
Bærekraft som tema i prosjekt
Prosjekter i partnerskap for samarbeid kan adressere prioriteringer knyttet til bærekraft, klima- og miljøendringer. Noen temaer for prosjekter som fremmer miljøansvar kan for eksempel være:
- Metoder for å forstå og håndtere klima- og miljøspørsmål
- Utvikling av planer for bærekraftig utvikling
- Kunst som støtte for miljøopplæring
- Utvikling av en kultur for miljømessig ansvarlig virksomhet
- Kunnskap og kompetanse om bærekraftig landbruk og bevaring av naturressurser
- Opprettelse av tematiske nettverk og partnerskap med miljøtema
- Støtte for miljømessig ansvarlige forbruksvaner (for eksempel avfall- og energiredusering, lavutslippsreiser og sirkulær økonomi)
La deg inspirere av hvordan andre har jobbet med bærekraft
Foreningen La Humla Suse jobber for å spre kunnskap og bevissthet om hvorfor vi trenger de ville pollinatorene, som for eksempel humler - og hvordan vi kan ta vare på dem. Med midler fra Erasmus+ småskalapartnerskap jobber de nå sammen med sin svenske søsterorganisasjon for å utvikle tverrfaglige læringsressurser om de viktige insektene, som skal være enkelt å ta i bruk for både lærere og elever.
Den norske filmskolen ved Høgskolen i Innlandet har med midler fra Erasmus+ utarbeidet kurs og opplæringsmateriale for studenter og undervisere innen virtuell produksjon. Prosjektet bidrar til en grønnere filmindustri og til å dekke fremtidens behov for tverrfaglig kompetanse innen virtuell filmproduksjon.
Norges Motorsportforbund har utviklet et internasjonalt utvekslingsprogram for funksjonærer i motorsporten, hvor norske funksjonærer blant annet har deltatt i jobbskygging hos partnerland for å lære om hvordan man kan arrangere støy- og utslippsfrie motorsportkonkurranser.
Naturbruksskolenes forening koordinerer et konsortium med om lag 21 videregående skoler gjennom tiltaket akkreditering for mobilitet (KA120/121). Målet med konsortiets langsiktige arbeid er blant annet å styrke kunnskapen om bærekraftig naturbruk, øke forståelsen for FNs bærekrafts-mål og fremme samarbeid på tvers av landegrenser for å kunne adressere globale utfordringer sammen.
Nyttige verktøy og plattformer
The European Green Deal er EUs handlingsplan for å gjøre Europa klimanøytralt innen 2050. Den dekker tiltak innen energi, transport, landbruk og utdanning, og gir en overordnet ramme for bærekraftige initiativer i skolen.
GreenComp - The European sustainability competence framework er den europeiske kompetanserammen for bærekraft, som beskriver hvilke ferdigheter, kunnskaper og holdninger elever og lærere trenger for å handle bærekraftig. Den er nyttig for å integrere bærekraft i læreplaner og undervisning.
Green education initiatives er ulike europeiske og nasjonale prosjekter og programmer som fremmer grønn utdanning og bærekraft i skolen. Disse initiativene gir inspirasjon, støtte og konkrete eksempler på miljøvennlig undervisningspraksis.
Education for Climate Coalition er en EU-drevet plattform som kobler sammen elever, lærere, skoler og organisasjoner for å samarbeide om klimautfordringer. Her kan man dele prosjekter, få støtte og bidra til å utvikle grønne løsninger gjennom utdanning.
SALTO Green er et ressurs- og kompetansesenter for bærekraftig omstilling i Erasmus+ og European Solidarity Corps. På nettsidene finner du inspirasjon, verktøy og opplæringsmateriell som kan hjelpe deg med å gjøre prosjektet ditt mer bærekraftig – enten du ønsker å ha bærekraft som hovedtema, eller integrere grønne perspektiver i prosjektdesignet. Alt er utviklet i tråd med EUs Green Deal og EUs prioriteringer på bærekraftig utvikling.
Europakommisjonen har utviklet en strategi for grønn omstilling og bærekraftig utvikling i Erasmus+. Strategien viser hvordan programmene kan bidra aktivt til grønn omstilling gjennom konkrete og virkningsfulle aktiviteter. Her finner du inspirasjon og ideer til hvordan du kan bruke strategien i planleggingen og gjennomføringen av ditt prosjekt.
EU Learning Corner tilbyr undervisningsmateriell og læringsressurser om bærekraft, klima og miljøkriser for grunnskolen og videregående opplæring. Ressursene er tilpasset ulike aldersgrupper og gir støtte til å integrere viktige samfunnsutfordringer i undervisningen på en engasjerende og faglig relevant måte.