Gåfotball holder gamlingene friske
Publisert: 4. mai 2022– Denne treningen er så lystbetont. Vi holder oss friske og i form. Det handler om livskvalitet, sier Stig H. Christensen (71) og smiler.
71-åringen Stig H. Christensen (t.v.) i duell med like unge Einar Spurkeland.
Einar Spurkeland (71) nikker: – Det er et helseprosjekt. Sannsynligvis sparer vi samfunnet for millioner av kroner. Vi går ikke til lege.
Svein Hansen (70) omtaler treningsøktene som «den billigste form for helseforsikring»:
– Man blir mer vital av å trene. Vi på 70 er de nye 40-åringene. Men jeg går til lege hver torsdag, altså, spøker han.
De andre bryter ut i ny latter. Men pausen i dagens treningsøkt varer ikke lenge før lagleder og trener Maren Vik Edvardsen blåser i fløyten igjen.
Fotball gir varmere samfunn
Maren Vik Edvardsen er ansatt i Stiftelsen Vålerenga Fotball Samfunn, som jobber for et varmere og mer inkluderende samfunn gjennom sosiale prosjekter.
«Walking Football League» er et slikt sosialt prosjekt: et europeisk samarbeid med støtte fra Erasmus+ Idrett. Partnerne har fått hele 4 millioner kroner i støtte over tre år.
– Målet er å øke deltakelse i fysisk aktivitet for personer over 50 år, og å utveksle erfaringer og lærdommer med gåfotball mellom klubber i flere europeiske land, forklarer Maren.
Blant de europeiske partnerne er berømte klubber som: Bayer Leverkusen, Benfica, Real Betis, Schalke 04, Newcastle og Rangers.
Ikke løping eller taklinger
– Jeg kan ikke ta øynene fra spillet, for det skjer så mye hele tiden. Men jeg kan ikke blåse for alt heller, for da blir det jo ikke noe spill, forklarer Maren mens hun patruljerer sidelinjen.
Dette er gåfotball. Løping er ikke lov. Å skyte ballen høyere enn én meter over bakken er ikke lov. Ikke taklinger heller, men det hender likevel. Maren blåser frispark, den taklede kommer seg på beina, og Maren smiler: – Bra du er så ung og sprek!
– Den eldste er 84 år, roper Einar til meg på sidelinjen.
– Resten av oss er godt under 60, roper Stig og blunker.
Når Maren roper at det bare er ett minutt igjen, er stillingen 2-2. Et drøyt minutt senere står det 4-2 til grønt lag. Men stemningen er god når «guttene» samles til en liten prat etter økten.
Kurerer ensomhet
Bergenseren Einar Spurkeland (71) vil ikke skryte på seg noen stor fotballfortid: – Men jeg spilte på Varegg i sin tid. Og på Branns tredje juniorlag.
– Med andre ord en topp fotballspiller, kommer det kjapt fra Stig H. Christensen (71), og mennene humrer godt. Selv kan Stig vise til flere aktive fotballår i Skeid og Vålerenga.
Hver mandag og tirsdag møtes Stig, Einar, Svein og flere andre til trening i Vallhall Arena i Oslo øst.
De tre prater opprømt om alle de positive aspektene ved å møtes og trene sammen. Einar er opptatt av det sosiale og det mentale. Mange eldre kan føle seg ensomme, minner han om.
Stig er enig: – Etter trening møtes vi til frukt, kaffe og kjeks. Vi har blitt god kjent. Snart skal vi ha forsinket julebord. Senere blir det sommeravslutning med leker, spill og musikk på Sveins sommersted, forteller han.
Alle er skjønt enige om at fotball er selve idretten. Og selv om gåfotball handler om nettopp det – å gå, ikke løpe – så er det skikkelig hard trening, forsikres det.
– Det kreves disiplin ikke å løpe. Og det er kjappe bevegelser, man blir skikkelig svett, understreker Einar.
– Styrketrening er en viktig del av opplegget. Vi taper jo muskelmasse når vi eldes, sier Stig, og legger til at det kan bli litt temperatur innimellom.
– Det er jo konkurranse også. Særlig når vi deltar i turneringer og spiller ordentlige kamper, kan det absolutt bli temperatur. Selv ble jeg utvist i en turnering nylig, vedgår Stig.
Ønsker gåfotball i hele landet
I Norge deltar fire lag i denne aller første fasen av ligaen: to lag fra Vålerenga, to lag fra Frigg.
Selv har Maren Vik Edvardsen hentet mye lærdom og inspirasjon fra å samarbeide med europeiske storklubber som har satset på gåfotball lenge. Gåfotball er stort i Tyskland og Nederland, sier hun.
– Vi i Vålerenga Samfunn lærer av klubber som Schalke 04. Nå først jobber vi med å utvikle gode opplegg internt hos oss, sier Maren.
Erasmus+-samarbeidet har partnere i sju europeiske land. Mye av det konkrete samarbeidet handler om å utvikle, teste og innføre felles regler, rett og slett. Og utvikle et kompetansenettverk, dele erfaringer og «best practise».
– Vi jobber også med å involvere flere lag i Oslo. Frigg og Skeid er i gang, foreløpig trener de sammen med oss. Men vi har ambisjoner om å utvide konseptet til hele landet. Et nasjonalt seriesystem er målet, gjerne underlagt Norges fotballforbund, sier Maren Vik Edvardsen.
Hun stiller gjerne opp for å tipse og veilede andre interesserte klubber.
Klubben er for alle
Som daglig leder i Stiftelsen Vålerenga Fotball Samfunn er Jannicke Aas opptatt av samfunnsansvar.
– For oss er første spørsmål: Hvilke store samfunnsspørsmål ønsker vi å ta tak i? Vi skal være klubben for alle, det er vårt startpunkt. Vi skal inkludere også sårbare grupper, vi skal integrere og drive med forbyggende og holdningsskapende arbeid.
Grønn og digital omstilling, inkludering og mangfold er overgripende prioriteringer i Erasmus+ 2021-2027, så dette prosjektet passer godt inn.
– Du må ikke engang spille fotball for å være med. Klubben blir et utgangspunkt for å delta og bidra aktivt selv, sier Jannicke Aas.
Møtes til toppturnering i Nederland
Senere i år velges ett av fire norske deltakerlagene ut for å delta i en europeisk turnering i Nederland, hvor de møter lag fra hver av de ulike nasjonale ligaene.
Vålerenga-kameratene er mer enn klare for internasjonal turnering. Einar Spurkeland ivrer for at flere norske klubber burde få reise ut i Europa:
– Det burde vært enda mer penger i dette Erasmus+-prosjektet slik at flere lag og spillere kunne reise utenlands og spille mot andre europeiske lag. Tenk så bra det ville vært også for rekrutteringen her hjemme!
Maren roer gemyttene
Maren Vik Edvardsen er tidligere fotballspiller i Toppserien. Hun har også spilt på aldersbestemte landslag, og utenlands. I dag er hun Vålerenga Samfunns prosjektleder for Walking Football League, og trener for veteranene.
– Jeg opplever at det er helt greit for dem at de blir trent av en yngre kvinne. Jeg bidrar til å roe gemyttene når de blir altfor engasjerte. I starten var det mye kjefting både på dommeren og hverandre. Det er mye bedre nå, sier hun smilende.
Einar har på noe på hjertet: – Maren er en fantastisk trener, hun burde hatt en helside i alle landets aviser!
Maren humrer. Hun ser mange positive effekter av gåfotballtreningen.
– Dette er en arena som appellerer til dem. De får ta del i en fotball- og garderobekultur selv om de er over 80 år. De får bedre helse. De får noe å gå til, noen faste rutiner. Og de får et sosialt nettverk, et fellesskap, og veldig mye moro, sier Maren Vik Edvardsen.