– En gavepakke til norsk skole

Hvordan gjøre elevene rustet for livet og samtidig sikre seg de beste lærerne? Ved Ingieråsen ungdomsskole har de funnet svaret.  

En gruppe ungdommer jubler til kamera.

– Dere bare MÅ bli med i Erasmus+!  

I en konferansesal i Oslo står åtte elever fra 10. klasse ved Ingieråsen ungdomsskole. Selvsikre og engasjerte presenterer de erfaringer og opplevelser fra sine ukelange opphold på Sicilia og i Hellas gjennom skolens Erasmus+-prosjekter.  

På tilhørerbenken sitter kommunalsjefer og ledere i fem norske kommuner og fylkeskommuner.  

– Vi fikk økt språklig selvtillit og lærte nye fremmedord. Vi lærte oss å snakke med folk vi ikke kjenner og måtte selv ta ansvar og finne løsninger i ulike situasjoner. Vi lærte oss å ta ansvar.  

Kun en ferieuke? 

Men elevene har også merket andre effekter av oppholdet.  

– Dere tenker kanskje: én uke, har det noe å si, da? Er det ikke kun som en ferieuke? Men nei. Det skjer noe på en slik tur. Man vokser veldig på det. Man må tilpasse seg andre innad i en gruppe, noe som gjør at man får et nytt syn på medelever, man får større respekt og toleranse for andre.   

– Det er en uke ingen av oss kommer til å glemme.  

Les også: Lærer Marte Lundberg har sett hvordan Erasmus+ kan endre liv

Redskap for skoleutvikling 

Ingieråsen ungdomsskole har internasjonalisering som et av sine satsingsområder, og har deltatt i en rekke internasjonale prosjekter gjennom Erasmus+ og forgjengeren Comenius.  

Faglærer og rådgiver Cecilie Indrebø er minst like entusiastisk som elevene. 

– Erasmus+ er en gavepakke til norsk skole. Det går rett inn i fagplanene, rett inn i det vi skal drive med. Så får man penger for det i tillegg. 

Kvinne i halvprofil smiler og ser i kamera.

Indrebø er en av ti lærere som i tillegg til rektor og inspektør er engasjert i det internasjonale arbeidet ved skolen. 

– Vi bruker Erasmus+-prosjekter som et redskap for utvikling av skolen. Arbeidet er en integrert del av skolens planer. Vi ser også at mange søker seg til skolen nettopp fordi de ønsker å jobbe med internasjonale prosjekter. Det er vi veldig fornøyde med, alle ønsker jo å tiltrekke seg de beste lærerne, sier rektor Erling Berrum. 

Ønsker du å finne ut hvordan din skole kan jobbe strategisk med internasjonalt utdanningssamarbeid? Ta kontakt med oss i HK-dir.

Karrierevei for lærere 

Indrebø er enig. 

– Det snakkes mye om karriereveier for lærere, og internasjonale prosjekter kan være nettopp en slik vei. I tillegg til en spennende personlig utvikling, bidrar man også til skoleutvikling. Og ikke minst får man en helt annen relasjon til elevene når man har vært på tur sammen.  

– Og ikke la dere skremme av søknadene, det er mye enklere enn det ser ut som! 

Les hvordan du kan søke her: Mobilitet for elever og ansatte i skolesektoren