Egne prosjektteam skal hente hjem flere prestisjetunge tildelinger fra EU-programmene.
– Målet er å profesjonalisere oss enda mer, og få gjennomslag for flere gode prosjekter med tildelinger fra EU og Diku.
Det sier leder for Seksjon for internasjonalisering ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Heidi Tovsrud Knutsen.
I 2020 fikk universitetet tilslag på to prestisjetunge tildelinger i Erasmus+. Ett som koordinator for Erasmus Mundus-masteren «Joint International Master in Smart Systems Integrated Solutions» og ett i policy-tiltaket «Sosial inkludering og felles verdier».
Les også: Flere prestisjefylte tildelinger til norske institusjoner
– Det er veldig gledelig at vi kom gjennom nåløyet i disse prestisjetunge tildelingene, sier Tovsrud Knutsen.
Det er mye arbeid som ligger bak en vellykket EU-søknad, og Tovsrud Knutsen mener et godt samarbeid mellom fagmiljø og administrativt ansatte er noe av oppskriften på EU-suksessen USN har hatt de siste årene.
– Vi har innført en ny organisering hvor vi setter opp egne prosjektteam som skal støtte fagmiljøene i både søknadsskriving og gjennomføring av prosjektene. Det er også viktig at arbeidet er forankret i ledelsen på institutt- og fakultetsnivå slik at de involverte får frigitt ressurser til å jobbe med dette, sier hun.
Prosjektteamet består av tre faste medlemmer. Seniorrådgiver og Erasmus-koordinator Thor-Egil Eide er blant dem.
– Vi sender ut nyhetsbrev til alle faglige ansatte i god tid før utlysningene kommer, og ber alle interesserte om å melde tilbake til oss slik at vi kan få oversikt og bistå på best mulig måte.
En egen søkerguide skal gjøre søknadsprosessen lettere, i tillegg gjennomgås tidligere tildelte prosjekter og internasjonale partnere kontaktes for sonderinger.
– Vi bruker rundt ett år på forarbeid før søknadsfristen til de «tunge» utlysningene. Det er viktig at søknadene passer til EUs prioriteringer og at man følger det som står i utlysningene til punkt og prikke. Her kan vi hjelpe fagmiljøene med å være kritiske lesere, sier han.
Les mer om det USN-ledede Erasmus+-prosjektet som skal redde skoleungdom i hele Europa.
Håpet er at den nye organiseringen vil bidra til å øke antall tildelinger i internasjonale utdanningsprosjekter. Det store målet er tilslag på Europeiske universiteter og fast tilstedeværelse i Brussel.
– Vi kan bli enda bedre på å benytte oss av vårt internasjonale nettverk og har mye å hente på å dra med oss eksisterende partnerskap inn i andre, større prosjekter, mener Eide.
Internt består mye av jobben i å gjøre de ulike mulighetene kjent, og ikke minst gi det større kredibilitet å delta i utdanningsprosjekter.
– For å lykkes må vi få til bedre koblinger mellom forskning og utdanning i det internasjonale arbeidet. Da må vi også ha en tydeligere faglig strategi internt, avslutter seksjonsleder Heidi Tovsrud Knutsen.
Bli med på Lanseringskonferanse Erasmus+ 2021-2027