Aktuelt
Aktuelt
26.11.2020

NMBU er Årets Erasmus-institusjon 2020

– Vi er svært stolte over å være Årets Erasmus-institusjon 2020. Det er en anerkjennelse av en satsing som er veldig viktig for oss, sier rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Sjur Baardsen.

Prisen ble offentliggjort under første dag av Erasmusseminaret, som i år arrangeres digitalt over tre dager. 

Solide resultater  

– Vi får denne prisen blant annet takket være en dyktig forsker med et stort internasjonalt nettverk og glødende engasjement. Harsha Ratnaweera ser muligheter for utvikling og samarbeid overalt, og er en motivator for oss alle. I tillegg skal vår dyktige studieavdeling ha mye av æren. De jobber målrettet med å informere studentene om fordelene med utveksling, sier Baardsen. 

I begrunnelsen heter det blant annet at årets vinner kan vise til solide resultater innenfor Erasmus+ og har hatt en fin økning sammenlignet med tidligere år, både innen desentraliserte og sentraliserte tiltak. Institusjonen gjør det bra sammenlignet med andre institusjoner av samme størrelse. 

Flere gode kandidater

– Vi har i årets tildeling lagt vekt på regjeringens prioriteringer som er mobilitet og sentraliserte tiltak. Det var flere gode kandidater til årets pris – flere institusjoner har fått innvilget store, prestisjefylte sentraliserte prosjekter og har gode mobilitetstall å vise til, sier fagdirektør for europeisk utdanningssamarbeid i Diku, Vidar Pedersen. 

Men i år falt valget på NMBU, og Pedersen trekker spesielt frem innvilgelsen av en Kunnskapsallianse .

– NMBU er den eneste norske institusjonen i årets tildeling som koordinerer en Kunnskapsallianse. Institusjonen har også fått innvilget tre Strategiske partnerskapsprosjekt i 2020, hvorav ett som koordinator og to som partner. Dette er en fin økning fra tidligere år, sier Pedersen.

– Forutsetning for høy faglig kvalitet

NMBU har også hatt en jevn økning i utgående europeisk mobilitet de siste årene, særlig knyttet til studie- og praksismobilitet for studenter.

– Jeg mener mobilitet i utdanningssektoren er en forutsetning for høy faglig kvalitet og for internasjonal samhandling også på andre nivåer. Med internasjonal erfaring får studentene mye mer enn en grad. De får nye innfallsvinkler og nettverk og møter nye rammebetingelser. Slik får de muligheten til å utvikle et tankesett som har store fordeler når de skal ut i arbeidslivet, sier rektor Sjur Baardsen.

Deles ut for 6. gang

Prisen Årets Erasmus-institusjon skal gi anerkjennelse til en høyere utdanningsinstitusjon i Norge som kan vise til ekstra gode resultater innenfor Erasmus+-programmet over tid og i året som er gått. Det vektlegges at det har skjedd en positiv utvikling. Prisen deles ut av Diku og er et velferdstilskudd på 5000 kroner, som skal komme studentene til gode. Årets Erasmus-institusjon deles i år ut for 6. gang.